donderdag 28 april 2011

Geklets in de virtuele ruimte

Archivalische paraphernalia ingezet als wapens.

In  The Crimson Permanent Assurance” vertoond als voorfilm in Monty Python’s “The Meaning of Life” komen een aantal verdorde pennenlikkers op een verzekeringskantoor in opstand tegen een vijandige overname door een Amerikaanse concurrent.
Dossierladekasten worden getransformeerd tot kanonnen, en de laden als  projectielen afgeschoten. Liaspennen worden gehanteerd als degens.

Ding 16: Chatten.

Ik gebruik privé Skype als rechtsstreek communictiemiddel met vrienden en familie. We voeren meestal een videogesprek. De chatmogelijkheid heb ik nooit gebruikt, wel soms gewoon een boodschapje gestuurd als de contactpersoon niet online was. In mijn werkomgeving heb ik het eerlijk gezegd te druk om ook nog zakelijk te chatten. De communicatie per telefoon, mail en direct contact neemt al genoeg tijd in  beslag.

Maar wie persé met mij wil chatten kan dat doen. Kijk maar eens rechts in de lijst bij Googletalk.

dinsdag 26 april 2011

Tweets in de zandbak

In opdracht 14 : Spelen in de zandbak van de 23 archiefdingen-wiki heb ik mijn favorieten films en tvseries toegevoegd in de map "Van alles en nog wat". Einde oefening

Leuk, meer ook niet.

Opdracht 15 : "Stoeien met Twitter" heb ik uitgevoerd zoals is te zien op deze Blog.

Ik zal de komende tijd de avonturen van Thomas Jansz. Witteroos, kaartmaker, landmeter en schilder, die tussen 1567-1575 in Gelderland werkte in dienst van Philips de II in een aantal tweets op het web zetten.
Tot de volgende tweet.

maandag 18 april 2011

Alice in Wikiland

Ding 13:

Wikipedia, wikicommons en de diverse wiki's ben ik vaak genoeg tegengekomen als gebruiker van internet, en ik was dan ook al op de hoogte van de mogelijkheid om wijzigingen aan te brengen of informatie toe te voegen.
Ik heb de Archives Wiki eens bekeken, willekeurig een aantal landen eruitgepikt: Japan, Roemenië en Rusland. De content valt echter tegen. 99% is niet ingevuld. Maar ik kan me voorstellen dat de vakzusters en-broeders het daar net zoal hier te druk hebben.
De Refugee Archives Wiki : rommelige vormgeving nodigt niet uit tot verder kijken.
Archief Wiki, de Belgisch-Nederlandse Wiki op archiefgebied lijkt mij nog het meeste perspectief te bieden.
Maar er is in de Grote Wikipedia ook al een lemma gewijd aan Archief, en daar mist een link naar de Archief Wiki.
Ik neem aan de  http://archief.startpagina.nl/  toch ook niet onbekend is in 23-archiefdingenland?
Het internet is eigenlijk zelf één groot Wikiwoud.


Vlad Dracula



Tagging en tagclouds

Ding 12: Social Tagging en Tagclouds

Kaartbeschrijvingen zijn meestal geformaliseerd. Nu komen op een kaart zelf vaak vele toponiemen voor (namen van molens, huizen, kastelen, herbergen, boerderijen enz.). Het is ondoenlijk om bij elke kaart al deze toponiemen bij een  beschrijving op te nemen. Dit kost veel tijd en er liggen nog tigduizend objecten te wachten op een beschrijving. Misschien is het een idee om aan de kaartbeschrijvingen een veld toe te voegen waarin de bezoekers (na te hebben ingelogd) hun social tag kunnen toevoegen.. Mogelijk bezwaar: moet dit niet worden gemodereerd om te voorkomen dat er onzin wordt toegevoegd? Dit kost ook tijd.

Delicious voor cloudtagging : lijkt me wel aardig, maar nu moet je weer een nieuw account aanmaken bij Yahoo. Ik heb het nu even gehad met steeds maar weer nieuwe accounts aan te moeten maken, dwz weer een nieuwe gebruikersnaam en een nieuw wachtwoord. Andere keer misschien.
Overigens heb ik er geen behoefte aan om mijn favorieten overal bij de hand te hebben. Privé heb ik een aantal andere favorieten dan op het werk en dat wil ik ook zo houden.

Inmiddels (enkele weken later) heb ik een account aangemaakt bij Delicious. Maar zoals ik al eerder zei, ik wil mijn favorieten privé en zakelijk gescheiden houden.

Het lijkt me wel nuttig  om als archiefinstelling een gezamelijke favorietenlijst via Delicious op te zetten. Nu heeft elke medewerker zijn eigen favorietenlijstje, die afwijkt van de lijstjes van de collega's.  Een gezamelijke favorietenlijst zou denk kennisvermeerderend werken binnen de organisatie.

Nogmaals SF en archieven

Een pareltje met betrekking tot archieven uit de wereld van Star Trek:

De Cardassians, een wreed reptielachtig volk heeft gedurende tientallen jaren de ietwat achterlijke planeet Bajor bezet gehouden. Op zoek naar informatie over een op Bajor achtergebleven Cardassiaans weeskind maakt Elim Garak een opmerking over archiefbeheer tegenover de bajoraanse archivaris:

"The Cardassians are quite meticulous record keepers, madam. They taught many worlds, including this one, how to keep records. I find it difficult to believe that none exist from that period. Certainly, computer entries were made on a regular basis?"

Ding 11 van de 23-archiefdingen.

Evaluatie van de eerste 10 dingen

Ik zit nu al een aantal jaren op het internet (zowel beroepsmatig als privé) en ben met diverse verschijnselen als weblogs, het delen van fotoalbums,  RSSfeeds, Googlemaps, Youtube videos in aanraking gekomen, voornamelijk als passieve consument. Ik heb wel eens een eigen website in elkaar getimmerd.
Van de 23 dingen is voor mij als kaartbeheerder ding 9 kaarten het meest interessant voor mijn werk, met name het georefereren. In dit laatste moet ik mij eigenlijk nog geheel verdiepen. Ga ik binnenkort doen, misschien vandaag nog.
Het plaatsen van afbeeldingen van kaarten en prenten op Flickr vind ik nog niet relevant zolang de presentatie van ons beeldmateriaal via ww.archieven.nl nog zoveel te wensen overlaat. Laat dat eerst maar eens goed zijn, dan zien we wel verder.
Wat  ik wel relevant en interessant vind is de mogelijkheid om via google.docs presentaties over specifieke onderwerpen uit de kartografie en topografie aan te bieden (ding 10)  Een toepassing waarmee ik in de toekomst wel meer wil gaan doen.
Welke toepassingen van nut zijn voor de instelling als geheel? Het archief presenteert zich al op Youtube, weblogt ,doet aan RSS, twittert enfin kijk maar eens op alle symbolen onder aan de webpagina.

vrijdag 15 april 2011

Historische cartografie : een diapresentatie

Star Trek en de digitale opslag van archieven


Hier is een fraai citaat uit een aflevering van Deep Space Nine: 

"Commence station security log, Stardate 47282.5. At the request of Commander Sisko, I will hereafter be recording a daily log of law enforcement affairs. The reason for this exercise is beyond my comprehension, except perhaps that humans have a compulsion to keep records and lists and files, so many in fact that they have to invent new ways to store them microscopically; otherwise, their records would overrun all known civilizations. My own very adequate memory not being good enough for Starfleet, I am pleased to put my voice to this official record of this day:
Everything's under control. End log."
        - Odo, "Necessary Evil"
DS9

Opdracht 10 van de 23 archiefdingen
Ik heb een ppt presentatie geupload naar google.docs.
Over deze opdracht kan ik niet zoveel zeggen. Wel is het zo dat google.docs zich verslikt in hele grote powerpointpresentaties of diapresentaties waarin animaties zijn verwerkt. Eigenlijk zou ik nog eens moeten proberen om een presentatie rechtstreeks in google.docs te maken, maar helaas ontbreekt daar de tijd voor op dit moment.




Nu nog wat collega's uitnodigen om dit document te delen. Ja, hoera,  ik heb drie deelgenoten.

maandag 11 april 2011

Kaarten zijn mijn ding

Toen ik een jaar of 11 was kreeg ik voor mijn verjaardag of was het Sinterklaas? een King-atlas. Een zeer gewenst cadeau, waarin ik ontelbare keren de meest exotische plaatsen en oorden opzocht.
Als kaartbeheerder bij het archief van Arkham ben ik helemaal in mijn element.

De afdeling Sterrenkartografie in het ruimteschip Enterprise heeft dan ook mijn  warme belangstelling.


De driedimensionele holografische projectie van een sterrenstelsel of nevel in het Astrometrics Lab op het ruimteschip Voyger is de droom van elke ruimtekartograaf.


Maar nu  terug naar aardsere zaken: Ding 9 in de 23 archiefdingen namelijk kaartmateriaal.

Google Maps is voor mij allang geen onbekende materie meer, want ik raadpleeg deze functonaliteit regelmatig voordat ik naar onbekende oorden afreis, bij gebrek aan een tom-tom. Wat aardig is dat je op deze manier ook nog eens de plekken kunt bekijken waar je ooit hebt gewoond of bent geweest.
Zo heb ik op Google maps ook een afbeelding gevonden van het huis van miijn overgrootouders in Bussum, gelegen aan de Huizerweg.

In een andere toepassing in Google maps heb ik de plaatsen aangegeven in
Canada en de VS waar tijdens mijn vakanties ben geweest. Het markeren gaat moeizaam. Bij het navigeren duurt het behoorlijk lang voor de kaart is opgebouwd. Idem bij het inzoomen, maar het is eindelijk gelukt. Heeft me een ruim een uur gekost.


Grotere kaart weergeven .

Uit de wereld van Arkhamarchivaris

Arkham is een oude universiteitstad in Massachusets. Aan de Miskatonic Universiteit wordt veel onderzoek gedaan naar vreemde zaken.



Vandaag heeft de systeembeheerder de nieuwste versie van Adobe Flash Player geïnstalleerd, en nu krijg ik enkele uren later alweer de mededeling dat ik een upgrade van Flash Player nodig heb. Kan ik dus zelf op mijn blog  niet controleren of deze oefening, het embedden van een video is gelukt.
Waardeloos!!!!!!!
Uiteindelijk is het wel gelukt. Hoera Ding 8 is gelukt

Arkhamarchivaris' photostream

beeldvlad6beeldvlad5beeldvlad4beeldvlad3beeldvlad2beeldvlad1
Vandaag geplaatst: foto's van een beeld van Vlad de Spietser alias Dracula

Ding 6
Deze oefening in het kader van de 23 archiefdingen was niet erg ingewikkeld.

maandag 4 april 2011

RSS feeds

Ding 4

:-(  Om de de instructiefilmpjes over google reader en RSS feeds te kunnen zien is wel de nieuwste versie van Flash Player nodig. In de kantooromgeving kan je dat niet zelf installeren en moet je de systeembeheerder erbij halen. De arme man heeft het al zo druk.
Dus dit ding hebben we nog te goed

Ik heb mij aangemeld bij Googlereader en daar volg ik 2 medebloggers in 23-archiefdingen en heb 4 abonnementen op 23-archiefdingen en medebloggers, evenals een abonnement op het Archiefforum.

Nog even over de Jedi-archieven in Star Wars uit mijn vorige blog

Vergelijk de leeszaal uit de film met die van een  ouderwetse bibliotheek, waar ik in 1975 het book of Kells een van de mooiste boeken in de wereld tentoongesteld heb gezien nl. Trinity College in Dublin.

vrijdag 1 april 2011

SF en archieven

"if an item does not appear in our records, it does not exist!”


Dit citaat uit de Starwars Film:  “Attack of the Clones”  heeft inmiddels een zekere faam verworven in de wereld van de bibliotheken en archieven.
In Google gezocht krijg je 5200 treffers.

Als liefhebber van SF-films is  Star Wars Serie aan mij zeker goed besteed.
Hoe smakelijke heb ik gelachen in de bioscoopzaal toen de helden uit het verhaal op de leeszaal van het Jedi-archief, toen ze de gezochte informatie niet konden vinden  het volgende te horen kregen van de dienstdoende informatiespecialist:

if an item does not appear in our records, it does not exist!”

Het complete citaat is als volgt:  "The archives are comprehensive and totally secure, my young Jedi. One thing you may be absolutely sure of - if an item does not 
appear in our records, it does not exist!"
De hele dialoog van de scene waaruit dit citaat komt is ondermeer op deze site te vinden:

Oeps ik was nog vergeten de Dingen 1, 2 en 3 in mijn blog te melden. Dus alsnog dan

Ding 1: De weblog lezen en ontdekken waar de curus over gaat.
Nu had ik mij niet aangemeld voor de cursus 23-Archiefdingen en ik was ook niet aangemeld door mijn leidinggevende. Pas eind maart werd ik gevraagd om alsnog mee te doen. Intussen had ik al wel van mijn collega's, die wel meededen aan de cursus het nodige gehoord. Sommigen waren heel enthousiast. Overigens ben ik een enthousiast internetter en volg daarnaasr ook de traditonele media zoals mijn dagblad over de ontwikkelingen op internet.

Ding 2 : Een eigen weblog aanmaken bij Blogger.
Het aanmaken van een e-mailaccount bij Google was niet zo moeilijk, jammer genoeg moet je kiezen uit namen voor het account die Google je aanbied. De weblog was redelijk snel aangemaakt. Ik had ook nog gekeken op de 23-archiefdingen instructies bij alternatieven, maar bij een sloeg de computer op tilt en bij een andere kreeg ik de mededeling dat de browser verouderd was.

Ding 3 : De weblog aanmelden.
Omdat ik  pas laat in de cursus kwam is  mijn weblog "Arkhamarchivaris"  bij 23-archiefdingen aangemeld door mijn manager. Over deze oefening kan ik dus niets naders zeggen.


En dit is het begin van mijn grenzeloze avontuur van 23 dingen