maandag 30 mei 2011

Mijn familiegeschiedenis : Nederland

Uit mijn eigen familiegeschiedenis

Steffen Bijl (1881-1944)

Bron: KB Historische Kranten
Mijn overgrootvader Steffen Bijl van beroep timmerman richtte in 1911 met Jan Th. Distelbrink bouwmaatschappij "Ceram" op








Bron:  KB Historische Kranten















Bouwactiviteiten van S. Bijl en J. Distelbrink
in de Indische Buurt in Amsterdam 1923
 

Bron:  KB Historische Kranten

 
Hoek Roerstraat-Waalstraat
In 1931 werd in de Rivierenbuurt in Amsterdam op de hoek van de Waalstraat en de Roerstraat blok woningen gebouwd.
Enkele jaren later volgde de bouw van de roemruchte Atelierwoningen


Links: Willem Bijl een zoon van Steffen Bijl, werkzaam in het bedrijf van zijn vader op de bouwplaats van de Atelierwoningen, 1934. Rechts zijn broer Han Bijl.

 

Voorouderverering

Ding 19: genealogie

De verering van de geesten van (dooie) voorouders wordt beschouwd als de oudste vorm van religie ter wereld. Vooroudercultus beperkte zich niet tot primitieve stammen die de schedels van opa en oma bij de hand hielden, maar was en is ook onderdeel van de religieuze praktijken van verder ontwikkelde culturen, denk maar aan de Romeinen en het huidige China en grote delen van Azië. Voorouders waarvan de nakomelingen uitsterven, of nalaten hen te herdenken gaan een slechte tijd tegemoet in het hiernamaals.
De moderne westerse wereld (Europa en de VS) kent zijn eigen vorm van voorouderverering : Genealogie
Genealogisch onderzoek is mij niet geheel onbekend.  Genlias heb ik gebruikt om op een snelle manier voor mijn moeder een overzicht te maken van de Friese voorouders (zowel van haar vaders als moeders kant), en ook heb ik een kennis blij gemaakt door samen met haar in Genlias te zoeken naar haar voorouders.

De opdracht van dit ding luidt om eens op een van de genealogische sociale netwerken te kijken wat er over het archief wordt gezegd. De volgende zoekactie http://www.stamboomforum.nl/zoek/?q=Gelders+Archief
leverde 1707 resultaten, merendeels in de categorie hulp gevraagd/aangeboden (ik heb ze natuurlijk  niet alle 1707 bekeken).

Een veel handiger manier om te achterhalen hoe bezoekers over de archiefinstelling denken, is door te zoeken in "Google discussiegroepen" en dan sorteren op datum. Vandaag 30 mei 2011 levert dat op "Gelders Archief"  810 treffers bijna allemaal van stamboomforum. "Google discussiegroepen" zelf levert gesorteerd op datum vandaag 268 treffers.

"Familysearch Indexing tool". Als er misschien ooit bronnen uit Suriname aangeboden om te indexeren zal ik er misschien aan deelnemen. Wel heb ik ooit gezocht op Familysearch naar een Schotse voorouder (William Elder) , wat mij opviel was dat een en dezelfde persoon soms meerdere keren door verschillende personen was geïndexeerd, en dat de aangeleverde gegevens kwalitatief nogal verschillen.


Via de Website Denie Kasan kan men als vrijwilliger deelnemen om Surinaamse bronnen te ontsluiten
Alleen leden kunnen het forum bekijken van de Stichting Surinaamse Genealogie in tegenstelling tot Surinaamse genealogie, network54

Een deel van mijn voorouders komt uit Suriname: enkele familieleden zijn bezig met het familieonderzoek, en ik lever mijn bijdrage door voorouderjacht op internet. Ik voel echter geen behoefte om lid te worden van allerlei genealogische internetsites.

Desondanks heb ik veel gevonden in de volgende digitale bronnen:

Databases Nationaal Archief : “Vrij in Suriname” en “Manumissies
De nieuwe website van het NA (gahetna) geen verbetering ten opzichte van de oude en ook het zoeken is er niet makkelijker op geworden.
Door via internet kopieën te bestellen van archivalia van het Nationaal Archief waarvan de beschrijvingen via de online inventarissen zijn te raadplegen.

DBNL website: Surinaamse almanakken
Diverse publicaties op de KIT database koloniaal erfgoed


donderdag 26 mei 2011

Gezocht: waar stonden deze gasfabrieken?


Ding 7 Flickr en Mashups

Volgens de opdracht heb ik verder rondgesnuffeld in Flickr en een paar mashups uitgeprobeerd.
"Findr" is wel aardig, zeker omdat je op de gebruikte zoektermen kunt verfijnen.
“Spell with flickr”, vreselijke vormgeving, nodigt mij niet uit

Nieuwsgierig geworden naar API heb ik rondgekeken op:
Maar zelf een api maken/ontwerpen vereist wel veel meer programmeerkennis dan ik nu bezit vrees ik. Ik krijg overigens de indruk dat veel makers van mashups hun eigen hobbies en obsessies daarin uitleven. Niks mis mee overigens.

Rechtenvrije plaatjes op Flickr kan je ondermeer hier vinden: http://www.flickr.com/groups/creative_commons-_free_pictures/

Daar heb ik dit plaatje gevonden : "de bronzen ruiter"

Victory over Sweden
Bruno Girin
 Alleen ben ik er nog niet achter hoe ik dit plaatje weer op mijn weblog kan delen. Dat moet ik nog uitzoeken
http://www.zoekplaatjes.nl/ geldt jammer genoeg alleen maar voor foto’s, zou ook voor topografische afbeeldingen gebruikt moeten kunnen worden.
Zo heb ik hier een paar afbeeldingen van gasfabrieken die ik niet goed kan thuisbrengen.

In een doos met foto’s van diverse gasfabrieken in Nederland zijn drie waterverf tekeningen van gasfabrieken gesigneerd door J.A. Last aangetroffen. De tekeningen hebben geen titel en zijn ongedateerd. De gasfabrieken op de tekeningen hebben geen gelijkenis met het in het Gelders Archief aanwezige beeldmateriaal van de gasfabriek Arnhem. Johannes Anthony Last, 1837-1901 (geboren en overleden in Den Haag), was werkzaam was in Den Haag ca. 1852-1901  Mogelijk hebben de gasfabrieken op deze tekeningen in de omgeving van Den Haag gestaan.

woensdag 25 mei 2011

Cthulhu wordt gevoed met RSS feeds

Ding 7 van de 23- archiefdingen.
RSS feeds en webcare
Deze opdracht was nog blijven liggen.
Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.

Ik heb zelfstandig een paar feeds gezocht over enkele van mijn lievelingsonderwerpen.
De feed over Cthulhu heb ik opgenomen in mijn blog (zie rechts).



De verrijzenis van Cthulhu


Verder heb ik mij geabonneerd in Googlereader op de newsfeed van een Star Trek site
Eerlijk gezegd heb ik deze twee feeds gevonden door een zoekterm in Google gecombineerd met de term RSS feeds
Ik denk dat ik mijn abonnementen maar heel beperkt hou, met die paar feeds en blogs waarop ik mij heb ingeschreven heb ik al 526 berichten binnen.
Het handigste is om de berichten als lijst te presenteren in Google reader.

De diverse archiefblogs zijn natuurlijk van grote waarde in de archiefwereld, maar voorlopig heb ik al voldoende aan het archiefforum van Hennekam.

Webcare.
Bezoekers van onze website die een fout in een beschrijving opmerken kunnen dit mailen naar het archief, de betreffende mail wordt dan doorgestuurd naar degene die voor die collectie verantwoordelijk is en die moet dan de correctie aanbrengen. Is dit ook een vorm van webcare. of is dit te simpel gesteld?

dinsdag 24 mei 2011

Stamboom tussen de sterren

 Star Trek en Genealogie

Genealogie en afstamming zijn belangrijke thema's in enkele "Star Trek" afleveringen.

In de "The Next Generation",  aflevering “The Neutral Zone” gebruikt counselor Troi een genealogische database om via de computer de stamboom met nakomelingen te genereren van iemand die na 400 jaar ruimteslaap weer was ontwaakt. 

In de serie Voyager aflevering “11.59”  is kapitein Janeway op zoek naar informatie over een voorouder Shannon O’Donnell. Ze schakelt een bemanningslid “Seven of Nine”in bij het onderzoek “When her computer could find no references on Shannon O'Donnell, Seven said that her research had failed. Neelix told her that researching genealogy was a lot like fishing – she had to use a wider net, and ordered the computer to expand its search to non-Federation databases,  personal archives and photographic indexes. When the computer finished searching it displayed one reference about Shannon O'Donnell.” Uiteindelijk blijkt  uit het onderzoek dat Shannon O’Donell een heel ander mens was dan Janeway zich had voorgesteld. De bemanning organiseert voor de teleurgestelde Janeway een feestje onder de naam “Voorouderdag” .

De makers van Star Trek zijn overigens niet altijd even consequent als het gaat om het verband tussen genetica en genealogie in Star Trek.
              



Live long and prosper _\\//


maandag 23 mei 2011

Omgevallen boekenkast

Ding 18: Librarything

Dit vond ik wel een leuke opdracht, maar wil je het echt goed doen, dan kost het wel meer dan de voorgeschreven tijd van twee uur per ding.  Op zich geen moeilijke oefening. Nu zou ik makkelijk 200 titels kunnen toevoegen, maar ja tijd, tijd en nog eens tijd. In ieder geval zijn het er 16 geworden.
Als Arkhamarchivaris heb ik een kleine selectie uit mijn boekenkast op librarything gezet. Van twee titels was geen plaatje beschikbaar en van die omslagen heb ik zelf de afbeeldingen geupload.



Het grootste probleem vond ik om een kleine keuze te maken uit mijn enorme boekenkast. Je mag gratis maximaal 200 titels toevoegen. Daarna willen ze je geld.

Krakers zoals de Duinreeks van Frank Herbert en Tolkien’s Ringtrilogie zet ik er al niet eens op, dat zou toch niks toevoegen. Maar ja een Indiase editie van Dracula, gekocht in 2006 op een stationsperron in New Delhi wachtend op de nachttrein naar Bikaner mag natuurlijk niet ontbreken.
Grappig is wel het enorme verschil in aantallen lezers en daarmee de bekendheid respectievelijk de populariteit van het betreffende werk. De goede waardering van de meeste titels sluit wel aan bij mijn leesbeleving.
Eerlijk gezegd geloof ik al die groepen en discussies wel.  Ik heb regelmatig op Amazon.com en de IMDB recensies en discussies gevolgd over boeken en films waar mijn belangstelling naar uitgaat.  Wel zal ik de komende tijd nog een kleine bespreking aan deze titels toevoegen

maandag 16 mei 2011

Universele Bureaucraten

De universele bureaucraat

In de film “Hitchhikers Guide to the Galaxy” zijn de weerzinwekkende Vogons eindeloos in de weer met formulieren en databases, evenals het tot ver achter de komma uitvoeren van regels en besluiten. Vogons zijn de ultieme universele bureaucraten. Wee de kosmopolieten die in de bureaucratische hel der Vogons terechtkomen. De Vogon archivarissen in hun grote grijze gebouwen gevuld met archieven blijven wijselijk onzichtbaar.

Digitaliseringsproject kaarten en prenten

In deze diapresentatie werpen we een korte blik op de werkzaamheden bij het digitaliseren van kaarten en prenten in het Gelders Archief


Wat zou je kiezen? Zitten op een leuk terras of op Facebook?

Ding 17: Sociale media

Facebook. Ik kreeg ooit een uitnodiging om vriend te worden, maar ben daar niet op ingegaan. Regelmatig is Facebook negatief in het nieuws als het gaat om de privacy van de gebruikers, met name in de richting van de commercie.


Hyves heb ik wel eens op rondgesnuffeld. Toen ik in Google een zoekactie ondernam naar een bepaald persoon kreeg ik oa Hyves als treffer. Ook al is een groot deel van het profiel afgeschermd, je krijgt toch een indruk al is het alleen maar door alle speciale groepen waar de persoon aan deelneemt.


Linkedin: geprobeerd met 23 archiefdingen naam en wachtwoord in te loggen zoals wordt uitgelegd, kreeg de mededeling dat het wachtwoord niet klopt.


Sociabel: hoewel ik tot de BBdoelgroep behoor lijkt me dit netwerk van een oubollige gezelligheid. Mijn interesses zijn denk toch te specifiek. Contacten met familie en vrienden zijn of direct van persoon tot persoon en verder met telefoon, e-mail en Skype.


Wel heb ik mij bij Orkut (leuke naam trouwens, een beetje Tolkienachtig) aangemeld, maar ik heb nog geen idee wat ik daar zou moeten doen. Bovendien is dit een Googleomgeving en ook Google heeft een nogal bedenkelijke reputatie als het gaat om de privacy van zijn gebruikers.
Op Dizzie.nl heb ik even gekeken. Een boeken en literatuurnetwerk klinkt leuk, maar nog leuker is gewoon het lenen van en uitlenen aan kennissen en vrienden van boeken.


Kortom: ik ben beslist geen digibeet, maar mijn vrije tijd breng ik liever door op mijn favoriete terras




met leuk gezelschap dan met de oprispingen van volslagen onbekende “vrienden” op mijn beeldscherm
En op het werk? Daar heb ik helemaal geen tijd om op sociale netwerken rond te hangen.

dinsdag 3 mei 2011

Voer voor hongerige snaveltjes

Ding 16+: Twitterfeed

Volgens de opdracht heb ik via Twitterfeed een koppeling gemaakt van Twitter naar mijn weblog.
Twitterberichten worden al op deze blog getoond, dus nu even maar afwachten op dit nieuwe blogbericht inderdaad op Twitter verschijnt.  Deze oefening is dus niet gelukt. Ook met het instructiefilmpje kom ik niet veel verder. Overigens laat ik Thomas Witteroos twitteren over zijn leven en carriere en dan zouden de feeds van deze blog daartussen in alleen maar storend werken.


Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn"