woensdag 16 mei 2012

Pax Tokugawa


In een eerdere blog  schreef ik over mijn bezoek aan Dejima, waar de Nederlanden als enige Europese natie in Japan een handelsvesting mochten hebben.
De Nederlanders op Dejima mochten blijven als dank voor de aan Tokugawa Iemitsu geleverde buskruit en kanonnen, waarmee deze shogun de opstandige christenen (lees katholieken) in Shimabara in 1639 kon verslaan.

Nederlands kanon in Dejima
De pacificatie van Japan, waarmee grootvader shogun Tokugawa Ieyasu was begonnen was hiermee voltooid. Tokugawa Ieyasu stichter van de Tokugawa dynastie, maakt een einde aan een lange burgeroorlog in Japan. Zijn kleinzoon Iemitsu  maakte het werk af: de christenen (lees katholieken) werden uitgeroeid en Japan ging op slot voor de buitenwereld. De Tokugawa’s onderwierpen de hoge adel, temden de samurai en knechtten de boeren. En dit alles in Landsbelang. Het dagelijks leven van de Japanners werd tot in de kleinste details gereguleerd en gecontroleerd. Het strafrecht werd  meedogenloos toegepast .Toch was het niet alleen maar kommer en kwel. Door de opgelegde rust en vrede kon de binnenlandse handel en industrie zich ontwikkelen. Terwijl de samurai verarmden nam de welvaart van ambachtslieden en kooplui toe.  Theater, literatuur, prent- en tekenkunst bloeiden als nooit tevoren en Edo, de residentie van de shogun kende een bruisend uitgaansleven. Edo zou uitgroeien tot de wereldstad Tokio.
Tsja, de familie Tokugawa.  Je kan bijna niet om ze omheen in Japan. De shogun was de hoogte militaire machthebber in Japan, die in plaats van de keizer het dagelijks bestuur voor zijn rekening nam. Het shogunaat dateert uit de 12 eeuw.
In Kyoto zijn er nog de nodige gebouwen die aan Tokugawa Ieyasu herinneren.

Kyoto, Nishi Hongan-ji

Kyoto, Nishi Hongan-ji



Kyoto Nijo-Jo kasteel

Kyoto Nijo-Jo kasteel


















Kyoto Nijo-Jo kasteel

Iemitsu groot bewonderaar van Ieyasu voltooide de Toshoguschrijn in Nikko ter nagedachtenis van zijn grootvader  

Nikko Toshogu

Nikko Toshogu

Nikko Toshogu
Nikko Toshogu

Nikko Toshogu
Nikko Toshogu
Nikko Toshogu











Nikko Toshogu

Iemitsu bouwde ook twee mausolea in Koya-san voor zijn vader en grootvader. 




N.B. Ik wilde in  Koya-san deze mausolea bezoeken. 
Vette pech. Kort daarvoor waren er monniken aangekomen om er rituelen uit te voeren en de hekken gingen dicht. Ik heb tussen de spijlen van het hek foto's gemaakt. Je ziet nog een monnik in de deur van het mausoleum van Ieyasu staan.


Koya-san Mausoleum Tokugawa Ieyasu



Koya-san Mausoleum Tokugawa Hidetada
  De Tokugawa’s waren meer dan 250 jaar de ware machthebbers. 
De keizer had slechts een ceremoniële functie. In de 19e eeuw ging het mis met de Tokugawa’s, toen ze er niet meer in slaagden het land te vrijwaren van de buitenlandse barbaren. In 1868 werd het shogunaat afgeschaft en verdween de familie Tokugawa van de planken in de coulissen van de macht. En deze bijzondere familie Tokugawa is nog steeds springlevend.

Tokio is eigenlijk het grootste monument van de Tokugawa’s, want door hun binnenlands beleid legden ze
in hun oude hoofdstad Ede de basis voor deze metropool.

Tokio



1 opmerking:

  1. Het bloggen gaat je ook steeds beter af. Mede dankzij de foto's die je hebt gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen