vrijdag 30 januari 2015

Van slaaf tot elite

In de Burgerlijke Stand van het Gelders Archief  vindt men enkele overlijdensakten van Afrikanen, overleden respectievelijk in Harderwijk en Arnhem

Louis Carré
Ko Bus
Nn Valentijn


Bron Gelders Archief
In de 19e eeuw (1831-1872) ronselde de Nederlandse overheid buitenlandse soldaten voor het KNIL, waaronder ook Afrikanen. Door demografische oorzaken (oa het verlies van België) kon men het leger niet op peil houden met Nederlanders. Verder wilde vanwege twijfel aan hun loyaliteit men niet teveel Indische inlanders in het leger. Afrikanen werden geacht de tropische omstandigheden beter te verdragen dan Europeanen. De Nederlanders kochten Afrikaanse slaven vrij en verscheepten ze van Ghana naar Nederlands Indië. In totaal ging het om zo'n 3000 mannen.

De reis naar en van Nederlands-Indië ging via het Koloniaal Werfdepot in Harderwijk



Bron www.delpher.nl


In de kranten van de 19e eeuw is de nodige informatie te vinden over de Afrikanen in Nederlands-Indië. Diverse Zwarte Hollanders hebben zich in hun krijgsdienst onderscheiden door hun plichtsbetrachting en moed.

Bron www.delpher.nl



 
Bron www.delpher.nl


Deze Afrikanen hadden dezelfde arbeidsvoorwaarden en status als Europese (lees blanke) soldaten en stonden in de hiërarchie boven de inlanders. Ze werden de Orang Blanda Itam genoemd, de Zwarte Hollanders. Na afloop van de diensttijd konden deze Afrikanen op kosten van de Nederlandse staat terugkeren. Maar er bleven ook verschillende Afrikanen in Indië. Hun nakomelingen die zich deels vermengden met inlanders hadden een hoge sociale status. De mannelijke nakomelingen dienden ook in het Nederlandsch-Indische Leger.
Wat een tegenstelling met de West-Indische koloniën waar de regel gold: hoe donkerder de huid, hoe lager de sociale status.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten